A Facebook csoportod beállítása nagyban megkönnyíti a csoport kezelését. A csoport beállítása segít a meglévő követőidnek megtalálni a csoportodat, megtanulni, hogyan viselkedhetnek ott és így jobb élményben részesülhessenek. Ebben a cikkben a Facebook csoportod beállítása és kezelése, illetve annak módszereiről olvashatsz.

Navigáció

A csoport kezelése, mint…

Mivel a csoportod a Facebook oldaladhoz van kapcsolva, így a közzétett posztok is a Facebook oldalad profilja alatt láthatók. Ha szeretnéd a személyes profilodat használni egy poszt közzétételéhez, kattints a képen látható hivatkozásra és válaszd ki a saját profilodat. A profil választásához kattints az „Csoport kezelése, mint…” gombra.

Azt ajánljuk, hogy mindig a Facebook oldalad nevében posztolj.

Facebook csoport beállítása

A csoport beállításainak eléréséhez a csoport főmenüjében válaszd a ”Beállítások” menüpontot.

A Facebook csoport neve

A csoport nevét bármikor megváltoztathatod, amikor szeretnéd. Mivel a csoport a streamer márkád köré épülő közösségnek ad otthont, ezért a streamer neved mindig legyen a csoport nevében is!

facebook csoportok nevének és leírásának ablaka

A csoport nevét nem változtathatod meg többet, ha az elérte az 5000 tagot!

Csoport leírása

A csoport leírásának változtatásához a csoport bal oldali menüjében az „About” menüpont kiválasztása után az „Edit” vagy „Szerkesztés” gombra kattints!

A csoport leírásába írj le mindent, amit szeretnél, hogy a tagok tudjanak! Ide beleírhatod a megadott szabályokat, más közösségi csatornád linkjét és bármit, amit relevánsnak gondolsz a csoporttagok számára.

Csoport helye

A csoport helyét megváltoztathatod bármikor, amikor szeretnéd. Ez a funkció csupán megkönnyíti a Facebookon böngészőket, amikor Facebook csoportokat keresnek földrajzi hely szerint. Magyarországi streamerként a beállítás legyen mindig „Budapest, Hungary”, akkor is, ha nem budapesti lakos vagy.

Csoport címkéi

A csoport címkéinél megadhatsz maximálisan 5 darab címkét, ami segítheti a Facebookon böngészőknek a csoportod megtalálását. Érdemes az általad játszott játékokat vagy más streamerek Facebook oldalát megadnod itt.

Facebook csoport webcíme (URL)

A csoport URL-jét megváltoztathatod egy általad választott linkre, mely segíti a csoport fellelését. Sokkal könnyebb megjegyezni egy értelmes szavakból álló linket, mint az alap számsorral elnevezett linkeket, amit a Facebook ad az új csoportoknak a létrehozásukkor. A linket az első változtatás után nem érdemes többet megváltoztatni, hiszen, a már használt linkek a weben többé nem fognak működni.

A beállítások alatt a csoportod linkjét megváltoztattuk.

facebook csoport testreszabása és webcím beállítása

A Facebook csoportod szabályai

A csoport szabályait bármikor megváltoztathatod, újakat adhatsz hozzá, vagy törölheted őket.

A szabályok kezeléséhez válaszd a “Csoport szabályai” menüpontot, majd kattints a “Létrehozás”-ra. A szabályok remek segítséget nyújtanak a tagoknak, hogy tudják, hogy szabad viselkedni a csoportban. Ezzel rengeteg konfliktust és nem megengedett tartalmat spórolhatsz meg magadnak és a tagoknak egyaránt.

Facebook csoport szabályainak létrehozása

A csoportodhoz létrehoztunk pár alapvető szabályt, melyeket változtathatod a saját igényeid szerint.

Ezekkel a szabályokkal egy általános viselkedési sztenderdet állíthatsz a leendő tagoknak.

Amennyiben valamelyik szabállyal nem értesz egyet, úgy töröld őket, ha pedig hiányzik egy szabály, akkor add hozzá a listához.

Ide kattintva letöltheted a WORD fájlt, amiben leírtuk a szabályokat. A linkre kattintva a letöltés elindul.

Jelentkezési kérdések

Amikor egy új illető jelentkezik a csoportodba, a Facebook feldobja neki az általad megadott előzetes kérdéseket. Egyes csoportoknál indokolt előzetes felmérésként feltenni pár kérdést, ami alapján el lehet dönteni, hogy az illető a csoportba illik-e vagy sem. Streamerként jellemzően elegendő a szabályok elolvasására és betartására felhívni a jelentkezők figyelmét.

A csoportod létrehozásakor megadtuk ezeket az előzetes kérdéseket, amiket bármikor változtathatsz. A beállítás eléréséhez válaszd a „Tagsági kérdések” menüpontot.

a facebook csoport tagsági kérdések beállítása

Jelentkezők kezelése

A csoportodba jelentkezők tagságáról minden esetben te döntesz, így a jelentkezést jóváhagyhatod vagy elutasíthatod. Az új jelentkezésekről Facebook értesítést kapsz, melyre kattintva az alábbi szekció nyílik meg. Ezt a szekciót a „Member Requests” menüpont kiválasztásával is elérheted. Az új jelentkezők ebben a listában jelennek majd meg, melyeket egyesével és egyszerre is elfogadhatsz vagy elutasíthatsz.

a facebook csoport jelentkezések kezelése

Függőben lévő posztok

Más csoporttagok által létrehozott posztokat is jóváhagyhatsz vagy elutasíthatsz. A függőben lévő posztokat a „Pending posts” menüpont alatt érheted el.

facebook csoport függőben lévő bejegyzések kezelése

Egyéb Funkciók

Az alábbi funkciókat érdemes az idő előrehaladtával felülvizsgálni, illetve az alkalmanként megjelenő lehetőségekhez igazítani.

  1. Facebook csoport borítókép: A csoport borítóképét bármikor megváltoztathatod az általad választott képre. Új borítókép készítéséhez ajánlott méret a 820×360 pixel.
  2. Csoport témakörök: A posztokat rendszerezni lehet általunk megadott témakörök alapján. Az új témakörök felvételéhez kattints a “Manage” vagy “Kezelés” gombra.
  3. Tagok meghívása: Az új tagok meghívásához kezdjük el beírni az illető Facebook profilján szereplő nevet. A csoport indulásakor érdemes meghívni ismerőseidet, akik támogathatják a streamer márkád fejlődését.
  4. Más csoportok ajánlása: Mások csoportok népszerűsítéséhez kattints a “Link existing group” vagy “Meglévő csoport megadása” gombra. Kollaborációs kampányok alatt ajánlott használni ezt a funkciót. Ha szeretnéd a következő szintre emelni a Facebook csoportok használatát, akkor olvasd el, hogyan használd a Facebook csoportokat a streamer márkád építésére.