Gameplay videó készítése streamerként kiemelkedő szerepet kap a karriered során, hiszen minden egyes streamed önmagában is videós anyagot képez. Ezekből összevághatsz egy remek videót, amivel újabb követőket szerezhetsz YouTubeon. Ha szeretnél a YouTube csatornádon is minőségi tartalmat megjeleníteni, érdemes ezekből az anyagokból összedolgoznod valami újat, mintsem a streameket kirakni bármiféle szerkesztés nélkül. Streamerként szinte elengedhetetlen, hogy a YouTube csatornáddal foglalkozz, hiszen ezen a csatornán kifezetten hatékonyan tudsz új követőket vonzani a Twitch vagy Facebook gaming csatornádra.

Használd az alábbi linkeket a könnyebb navigálás érdekében! A linkekre kattintva automatikusan az adott szekcióhoz görget a böngésződ.

Gameplay videó készítése lépésről lépésre

Ahhoz, hogy egy szuper videót készíthess követőid és potenciális követőid számára, érdemes felkészülten és szervezetten nekiállnod. Több probléma is felmerülhet menet közben, amiknek a nagy részét elkerülheted, ha megteszel bizonyos lépéseket.

A gameplay videó készítésének lépései

 1. Előkészületek

  Készülj fel a felvételre

 2. Felvétel

  Rögzítsd és rendszerezd a játékmeneteidet

 3. Importálás

  Importáld a felvételeket a vágóprogramodba

 4. Vágás

  Vágd és szerkeszd meg a videódat

 5. Publikálás

  Oszd meg a gameplay videódat

1. lépés: Előkészületek: Készülj fel a felvételre

Mielőtt belemerülnél a játékba, előtte fontos, hogy minden biztosan jól működjön, nehogy kárba vesszen az időd. Egy igényes program a háttérben elveheti a számítógéped erőforrásait, amikre szükséged lehet a jó minőségű felvétel készítéséhez.

Készítsd fel a környezetedet

Nagyon fontos, hogy rend és békesség legyen körülötted. Ha tele van az asztalod mindenféle tárggyal és a szobádban rendetlenség van az megnehezíti a koncentrálásod és ez a videó minőségének rovására mehet. Menj végig ezen a listán, mielőtt elkezded a videód készítését:

 • Zárj be minden futó programot, amire nincs szükséged a felvétel során (pl: internet böngésző)
 • Csökkentsd a háttérzajt körülötted, amennyire csak lehet (pl: csukd be az ablakot, kapcsold ki a TV-t)
 • Rakj rendet az asztalodon

Válaszd ki a videóvágó programod

Rengeteg különböző program áll rendelkezésedre a vágáshoz. Vannak ingyenesen elérhetők és fizetősök, programok kezdőknek és haladóknak. Ebben a táblázatban összeszedtünk neked pár programot, ami segíthet eldönteni, hogy melyiket válaszd.

Ingyenes / ElőfizetésesKezdőknekHaladóknakProfiknak
IngyenesAvidemuxHitFilm ExpressDavinci Resolve
IngyenesWindows Movie MakerKdenliveLightworks
IngyenesVideoPad Video EditorShotcutBlender
ElőfizetésesFilmoraMagix Movie Edit ProAdobe Premier Pro
ElőfizetésesMagix Video EasyCorel Video StudioVegas Pro
ElőfizetésesPremiere Elements
Videóvágó programok tudásszint és előfizetés alapján.

2. lépés: Felvétel: Rögzítsd és rendszerezd a játékmeneteidet

A videó elkészítéséhez fel kell venned egy vagy több játékmenetet, amit felhasználhatsz majd a gameplay videódhoz. Attól függően, hogy milyen játékot játszol és milyen videót készítesz, érdemes rendszerezned is a felvételeidet.

Például, ha CS:GO visszajátszásokból szeretnél összevágni egy menő montázsvideót akkor sokat segíthet a vágásban, ha a külön elmentett részeket pontozod magadnak 1-től 10-ig. Adhatsz a felvett meccsnek vagy a megmozdulásnak egy nevet is, ami emlékeztethet az adott pillanatra. Ezt a név + szám kombinációt használhatod a replay fájl elnevezéséhez, hogy később könnyen elővehesd. Így nézhet ki egy fájlod a vágás előtt:

Dust 2 AWP 180 flick noscope headshot – 10

Egy Rocket League videó esetében a replay-t a játékon belül is el lehet nevezni, ezért érdemes annak is egy nevet adnod. A replay és a fájl neve így nézhet ki:

Wall to Air dribble goal – 10

A rendszerezett videós anyagokat hatalmas mértékben könnyítik meg az életedet, akkor is, ha te vágod a videódat és akkor is, ha valaki más.

3. lépés: Importálás: Importáld a felvételeket a vágóprogramodba

Az elkészült fájlokat importáld a videóvágó programodba, hogy dolgozhass velük. Szinte mindegyik vágó programban van Import lehetőség, mellyel behúzhatod a videós anyagaidat a szoftverbe. Általában létrehozhatsz mappákat a programon belül is, ami a vágás során segít megtalálni az egyes videófelvételeket. Ha sok felvételből dolgozol, mindenképpen élj ezzel a lehetőséggel.

Mindegy, hogy mi alapján rendszerezed, csak könnyítse meg neked az egyes videó beazonosítását. Például CS:GO-ban készíthetsz egy mappát mindegyik pályának, amiről készült felvételed, vagy rendszerezheted a különböző fegyverekkel szerzett anyagok alapján is. Így nézhetnek ki a mappáid:

Dust2
Inferno
Mirage

vagy így:

AWP kills
AK kills
Deagle kills

4. lépés: Vágás: Vágd és szerkeszd meg a videódat

Ebben a lépésben történik a csoda, a művészet melynek végén a büszkén állhatsz a mesterműved előtt. De hogyan és milyenre vágd meg mégis a videót?

A szerkesztés előtt érdemes végig gondolnod ezeket:

 • Nagyjából milyen hosszú lehet a videó a rendelkezésedre álló anyagok alapján?
 • Hány zeneszámba férnek bele az anyagok (Általában 1-2 szám elég)?
 • Milyen stílusú videót szeretnél? (Pl: Pörgős, drámai, elbeszélő, történetmesélő, prózai, oktató-jellegű, bemutató, stb.)
 • Milyen zene illik a választott stílushoz?
 • Milyen effekteket képzelsz el a videóhoz? (pl: gyorsítás-lassítás, fekete-fehér, animációk, magyarázó ábrák, vicces bevágások és hangeffektek, stb.)
 • Mások, a hasonló videóikban milyen effekteket és zenéket használnak?

Mindig érdemes felmérni a konkurenciádat, hogy ők mit és hogyan csinálnak. Ha tudod, hogy nekik mi az, ami működött és mi az, ami nem akkor máris előnyre tettél szert. Fontos, hogy ne másolj másokat! Mindig a saját stílusodat prezentáld a közönséged elé. Ha ez éppen hasonlít valamiben máséra, az persze nem gond!

5. lépés: Publikálás: Oszd meg a gameplay videódat

Az elkészült videódat töltsd fel a YouTube csatornádra és optimalizáld, hogy a lehető legtöbb megtekintést érhesd el a keresésekből. Ha még nem ismered a technikáját a YouTube videó és csatorna optimalizálásnak, az úgynevezett “YouTube SEO”-nak, érdemes foglalkoznod ezzel is. Streamerként az egyik legjobb eszközöd a YouTube. A videó optimalizálásáig a videót érdemes “Nem nyilvános” vagy “Privát” láthatóságra állítani.

YouTube videó beállításai között szereplő "mentés vagy közzététel" opció. A gameplay videó készítés részeként érdemes először "Nem nyilvános"-ra állítani.

Hamarosan bővebben is leírjuk, hogyan optimalizáld YouTube csatornádat és videóidat. Ha szeretnél értesülni róla, itt megadhatod az email címedet és értesítünk:Az optimalizálás után

A YouTube videót tedd nyilvánossá és oszd meg a különböző csatornáidon, hogy még több forgalmat generálhass a videódra:

 • Facebook oldaladon
 • Facebook csoportodban
 • Discord szervereden
 • Instagramon (ha rövidebb, mint 1 perc)
 • Instagram IGTV-n (ha hosszab, mint 1 perc)
 • Twitteren

Ügyelj rá, hogy ne ezeken a csatornákon ne csak egyszerűen bemásold a linket a videóhoz, hanem írj hozzá egy szép posztot is, amiben leírod, hogy mire számíthatnak a nézők a videóban.

Gameplay videó készítése bluerzornak

A League of Legends többszörös bajnok dzsungelese a montázsvideókba illő megmozdulásokban gazdag karriert futott be. Nézd meg milyen gameplay videót készítettünk bluerzor számára!

Születésnapi montázsvideó bluerzor-nak a StreamBiosis-tól

bluerzor YouTube csatornáját elérhetitek erre a linkre kattintva.

Gameplay videó készítése streamereknek a StreamBiosis segítségével

Az alábbi videóban Richonnes-nek készítettük el első videóját a YouTube csatornájára, melyet feldolgoztunk a StreamBiosis csatornájára is.

Gameplay videó Richonnes számára

Ezen a linken elérheted Richonnes YouTube csatornáját.

Ha szeretnéd segítségünket a gameplay videód elkészítésében, kattints ide vagy az alább látható képre és kérd ajánlatunkat! A linkre kattintva az oldal alján az űrlap kitöltésével tudsz ajánlatot kérni a gameplay videód megvágására és optimalizálására. A legördülő menüből válaszd a “Videóvágás ajánlátot kérek” opciót, ahogy az alábbi képen is láthatod!

Gameplay videó készítése a streambiosis ajánlatában és streamer menedzsment űrlapján